Pan cakes - amerykańskie naleśniki
Do wczoraj zrobionego dżemiku zrobiliśmy dzisiaj na śniadanko amerykańskie naleśniki. Przepis jest w mojej rodzinie od 18 lat, znalazłam go w kalendarzu w Kanadzie, podczas naszej podróży poślubnej. Są przepyszne i łatwe - potrafią je zrobić nawet moi kilkuletni synkowie, no może bez smażenia. Można je przygotować w wersji podstawowej albo wzbogacić dodatkami: świeżymi owocami czy różnego rodzaju orzechami. Podawać z dżemem, cukrem pudrem, jogurtem, miodem, syropem klonowym, co kto lubi.ciasto:
2 szklanki maki3 jajka
4 łyżki cukru
szklanka maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka roztopionego masła
W misce mieszamy mokre składniki i dodajemy suche, mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli jest za gęste dodajemy maślanki, jeżeli za rzadkie trochę mąki. Smażymy na patelni posmarowanej olejem, najlepiej robić to pędzelkiem.
Smacznego!
3 komentarze:
Ślinka cieknie na widok tych placuszków...I jaki prosty przepis, właśnie lubię takie nieskomplikowane receptury. Teraz już wiem, co jutro zrobię na deser. Twój blog jest dla mnie super pomocą i wielką inspiracją. Dziękuję, Ewuniu, za to, że go tworzysz.
Jesteś kochana, wiesz?
:) tak? to teraz już wiem :*
Prześlij komentarz