O babeczkach słów kilka
Babeczki zajmują szczególne miejsce w moim sercu. Robię je często i różne rodzaje, sama i razem z dzieciakami. Wystarczy kilka podstawowych produktów, pół godziny i już na stole prężą się dumnie te słodkie cudeńka. Trzeba dużego samozaparcia, aby się im oprzeć. Życie z moją kochaną czeradką nauczyło mnie, żeby nigdy nie robić jednej porcji. Nigdy im dość. Jeżeli zobaczą, że piekę babeczki i upewnią się, że nie są na czyjeś zamówienie, to podstawowym pytaniem jest: - A po ile babeczek możemy? Słodziaki. Najlepsze jest to, że nie muszę płukać misek po kremach przed włożeniem do zmywarki - wylizują je do czysta. :)
Oto kilka zdjęć babeczek zrobionych przeze mnie - te były na zamówienie - urodziny małej dziewczynki.
Te babeczki zrobione były na uroczysty obiad z teściami i bawiłam się trochę kremem maślanym. Zabarwiony na dwa kolory wyciskałam z rękawa cukierniczego tworząc płatki kwiatka. Wciśnięte dwa cukrowe serduszka imitowały motylki, które przysiadły na kwiatkach. Jak się przyjrzycie bliżej to zobaczycie, że nie piekłam ich w papilotkach (których najzwyczajniej w świecie zapomniałam kupić) a w improwizowanych "ubrankach" z papieru śniadaniowego. Po prostu wycięłam kółka i uformowałam je w kształt papilotek na małym słoiczku - takim po koncentracie pomidorowym lub musztardzie. W razie chwilowej amnezji (która może cię dopaść jak mają na obiad przyjść teściowie! :)) są jak znalazł.
Te różyczkowe maleństwa piekłam na ślub w rodzinie sąsiadów. Cytrynowe babeczki dostały czapeczki z lukru plastycznego i po małej różowej różyczce na środek. Wyglądały uroczo.
Na koniec moje ulubione marchewkowe babeczki. Pyszne, wilgotne marchewkowe ciasto pełne bakali i oblane pomarańczowym lukrem, ozdobione czekoladowymi marchewkami... Mniam.
Babeczki marchewkowe
- 2 jaja
- 200 g brązowego cukru – może być zwykły
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g namoczonych w herbacie lub wrzątku rodzynek
- 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
- sok z połowy pomarańczy lub kilka łyżeczek soku marchewkowego
- czekoladowe marchewki do ozdoby
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz