Szybki chlebek słonecznikowy

Kupiłam mąkę na chleb i nosiłam się z zamiarem upieczenia jakiegoś bocheneczka... Dziś nastał ten dzień. Upiekłam po południu pyszny chlebek. Jest naprawdę pyszny. Delikatny lekko wilgotny miąższ i chrupiące ziarna słonecznika... Nawet masełka nie trzeba. No i ta szybkość - od zagniecenia ( mikserem!) do upieczenia minęło 2 godziny. Ekspresowy! Upiekłam wielki kilogramowy bochenek a do wieczora połowy nie było. Rewelacja.


1 kg mąki chlebowej
60 dkg świeżych drożdży
600 ml ciepłej wody
1 1/2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
150 g łuskanego słonecznika

Mąkę przesiewamy do miski i wlewając powoli wodę wymieszaną z drożdżami i cukrem, miksujemy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto.


Odstawiamy do wyrośnięcia.
Formujemy bochenek i przekładamy ostrożnie na blachę i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.


 możemy naciąć na krzyż lub według uznania i posmarować wodą z odrobina soli. Pieczemy w 220 stopniach przez około 40 minut.
Zjadamy ze smakiem.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz