Ragout z soczewicą

Coraz zimniej się robi..., trzeba skarpetki z szuflady wyciągać i zaczynamy pić ciepłe herbatki. Polecam wam na rozgrzewający lunch  lub kolację warzywne ragout z wieprzowiną i soczewicą. Porządna porcja warzyw w jesiennej odsłonie. Pyszne i pożywne.




300 g mięsa na gulasz ( u mnie schab)
1 duża czerwona cebula
2 łyżki oliwy
20 czarnych oliwek
3 łyżki kaparów
1/2 czerwonej papryki
4 ząbki czosnku
2 małe cukinie
4 średnie pomidory
2 łyżki vegety
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól
pieprz
2/3 szklanki czerwonej soczewicy

Mięso dusimy z cebulą na oliwie i dodajemy stopniowo warzywa pokrojone na kawałki oprócz pomidorów. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy soczewicę. Dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut i dodajemy pomidory obrane z skórki. Dusimy aż do przeniknięcia się smaków. Najlepsza jest odgrzewana na drugi dzień, kiedy się wszystko przegryzie.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz