Ciasteczka twarogowe

Szybkie i łatwe ciasteczka z twarogiem urzekły mnie swoją kruchością i warstwami, które przypominały ciastka francuskie. Na drugi dzień lekko zmiękły i nabrały maślanego smaku.. sama nie wiem kiedy były smaczniejsze, wczoraj czy dzisiaj? W każdym razie są to ciasteczka godne polecenia.

ciasto:

250 g twarogu tłustego
200 g masła
2 szklanki mąki
3 żółtka
3 łyżki cukru brązowego

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto( rękami) i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Wałkujemy i wykrawamy ciasteczka.

ponadto:

3-4 łyżki cukru brązowego
1 jajko roztrzepane

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.  Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( z termoobiegiem).
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz