Ciasteczka twarogowe
Szybkie i łatwe ciasteczka z twarogiem urzekły mnie swoją kruchością i warstwami, które przypominały ciastka francuskie. Na drugi dzień lekko zmiękły i nabrały maślanego smaku.. sama nie wiem kiedy były smaczniejsze, wczoraj czy dzisiaj? W każdym razie są to ciasteczka godne polecenia.ciasto:
250 g twarogu tłustego200 g masła
2 szklanki mąki
3 żółtka
3 łyżki cukru brązowego
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto( rękami) i wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Wałkujemy i wykrawamy ciasteczka.
ponadto:
3-4 łyżki cukru brązowego1 jajko roztrzepane
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( z termoobiegiem).
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz