Knedle z ciasta pierogowego
Robiłam dzisiaj pierogi.. mnóstwo pierogów. Tak dużo, że musiałam dorabiać ciasta pierogowego, bo zostało mi farszu. No a potem zostało mi ciasta. :) Postanowiłam zrobić knedle z ciasta pierogowego. Szybkie i pyszne. Można wykorzystać do tego mrożone albo świeże śliwki, w zależności od pory roku.ciasto:
1/2 kg mąki wrocławskiej1 szklanka ciepłego mleka
3 żółtka
łyżeczka soli
ponadto:
śliwkimasło
cynamon
brązowy cukier
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto i wałkujemy jak na pierogi. Wycinamy szklanką dość duże kółka.
Na kółeczkach kładziemy śliwki i zawijamy dokładnie. Gotujemy w osolonej wodzie, jak wypłyną to jeszcze kilka minut. Polewamy masłem, posypujemy cynamonem i brązowym cukrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz