Ciasto ze śliwkami 

Ciasto to powstało naprędce z resztek w mojej spiżarni. Trochę tego, trochę tamtego i wyszło ciasto pełne zdrowego błonnika i mięciutkich śliwek. Dodatek płatków jaglanych i orkiszowych sprawił, że ciasto  przyjemnie chrupało pod zębami.  Na pewno zadowoli wszystkich, którzy dbają o zdrowe żywienie.


1 1/2 szklanki mąki pszennej - najlepiej pełnoziarnistej
1 szklanka płatków orkiszowych błyskawicznych
1 szklanka płatków jaglanych błyskawicznych
1 szklanka wiórków kokosowych
2/3 szklanki cukru  - najlepiej brązowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek

ponadto:
3 łyżeczki cynamonu
kilkanaście śliwek

Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy po kolei składniki. Na końcu dodajemy olej. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem blachę.

Posypujemy  całe ciasto cynamonem.

 Układamy ćwiartki śliwek, skórką na dół.

Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz