Ciasto ze śliwkami
Ciasto to powstało naprędce z resztek w mojej spiżarni. Trochę tego, trochę tamtego i wyszło ciasto pełne zdrowego błonnika i mięciutkich śliwek. Dodatek płatków jaglanych i orkiszowych sprawił, że ciasto przyjemnie chrupało pod zębami. Na pewno zadowoli wszystkich, którzy dbają o zdrowe żywienie.1 1/2 szklanki mąki pszennej - najlepiej pełnoziarnistej
1 szklanka płatków orkiszowych błyskawicznych
1 szklanka płatków jaglanych błyskawicznych
1 szklanka wiórków kokosowych
2/3 szklanki cukru - najlepiej brązowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
ponadto:
3 łyżeczki cynamonu
kilkanaście śliwek
Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy po kolei składniki. Na końcu dodajemy olej. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem blachę.
Posypujemy całe ciasto cynamonem.
Układamy ćwiartki śliwek, skórką na dół.
Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz