Pesto z suszonych pomidorów


Niedawno suszyłam pomidory i zalewając je gorąca oliwą konserwowałam w słoiczkach. Pyszne, aromatyczne pomidorki z czosnkiem i bazylią - wspaniały dodatek do wielu dań. Postanowiłam wykorzystać je, aby zrobić czerwone pesto. To naprawdę szybkie danie, a mnie po nocnej zmianie na nic więcej nie było stać. Wystarczy zmiksować pomidorki z oliwą i wymieszać z makaronem! Pychota! Zjedli wszystko na pniu.


pesto z  suszonych pomidorów:


mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
50 ml wody z gotowania makaronu
1 łyżeczka soli czosnkowej z pietruszką
parmezan do posypania
bazylia do dekoracji
500 g ugotowanego ale dente makaronu 

Pomidory miksujemy z oliwą. Jeżeli jest za gęste można dolać więcej oliwy. Dodajemy do makaronu, dolewamy wodę z gotowania makaronu i doprawiamy do smaku. Posypujemy parmezanem i dekorujemy bazylią.
Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz