Foccacia - włoski chlebek
Mój mężuś szalał ostatnio po kuchni i narobił sosu pomidorowego swojego pomysłu do słoików. Pysznią się teraz w naszej prowizorycznej spiżarni i kuszą, żeby je zjeść...Postanowiłam upiec do tego chlebek włoski, który najlepiej smakuje maczany w takim właśnie sosie. Wykorzystałam oliwki, które zostały mi po robieniu makaronowej sałatki. Pyszny, aromatyczny, pachnący ziołami chlebek, można zjeść jako podstawę do kanapek lub jako dodatek do makaronu z pomidorowym sosem. Naprawdę godny polecenia.ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól
20 zielonych oliwek
zioła włoskie
Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w ciepłej wodzie, odstawiamy na
10 minut. Następnie mieszamy z mąką, oliwą i solą. Ugniatamy ręką, dodajemy
pokrojone drobno oliwki i trochę ziół włoskich. Odstawiamy na godzinę w
ciepłe miejsce. Formujemy płaski placek i czekamy kolejne pół godziny. Wierzch
posypujemy grubą solą i udekorujemy kawałkami oliwek. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz