Foccacia - włoski chlebek

Mój mężuś szalał ostatnio po kuchni i narobił sosu pomidorowego swojego pomysłu do słoików. Pysznią się teraz w naszej prowizorycznej spiżarni i kuszą, żeby je zjeść...Postanowiłam upiec do tego chlebek włoski, który najlepiej smakuje maczany w takim właśnie sosie. Wykorzystałam oliwki, które zostały mi po robieniu makaronowej sałatki. Pyszny, aromatyczny, pachnący ziołami chlebek, można zjeść jako podstawę do kanapek lub jako dodatek do makaronu z pomidorowym sosem. Naprawdę godny polecenia.



ciasto:


1/2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mąki pszennej
1/3 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól
20 zielonych oliwek
zioła włoskie


Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w ciepłej wodzie, odstawiamy na 10 minut. Następnie mieszamy z mąką, oliwą i solą. Ugniatamy ręką, dodajemy pokrojone drobno oliwki i trochę ziół włoskich. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Formujemy płaski placek i  czekamy kolejne pół godziny. Wierzch posypujemy grubą solą i udekorujemy kawałkami oliwek. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni. 
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz