Chlebek pita

Często robię takie chlebki i nadziewam je różnego rodzaju sałatkami i mięskiem. Czasami używam ich jako podstawę pod pizzę lub zapiekanki - wystarczy tylko przekroić, posmarować sosem obłożyć warzywami i zapiec. Są miękkie i puszyste i na tyle grube, żeby można było zrobić z nich kieszonki, w które wkładamy nadzienie. Warto zrobić więcej i zamrozić na później, kiedy nie będzie czasu na gotowanie.



chlebek pita:


3 szklanki mąki
50 g drożdży
2 szklanki wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki przyprawy curry
olej do posmarowania blachy


Drożdże mieszamy z cukrem i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy n 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę.Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6 placków ( wychodzą naprawdę duże - ja robię 8 mniejszych) i każdy wałkujemy na owalny placek, który podsypujemy mąką. Kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Pieczemy około 5-10 minut w 240 stopniach. Chlebki powinny być białe i miękkie.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz