Porzeczkowe babeczki
Lato w pełni.. i w pełni sezon na nasze polskie owoce ogrodowe. Dziś porzeczki, które dostałam od mojej przyjaciółki. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia pysznego kremu porzeczkowego do kruchych babeczek. Wyszły rewelacyjnie: kruche ciasto, aksamitny serowo-porzeczkowy krem i kwaśne porzeczki... po prostu kwintesencja lata.babeczki:
300 g mąki
200g masła
100 g cukru
3 żółtka
Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce. Wałkujemy na grubość 0,5 cm i wylepiamy wysmarowane tłuszczem i posypane bułką foremki (metalowe) do babeczek. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut do zezłocenia. Studzimy.
Można oczywiście też użyć gotowych korpusów babeczek - zaoszczędzicie czas. Z tego przepisu wychodzi około 24 babeczek.
krem porzeczkowy:
2 budynie waniliowe
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wódki truskawkowej ( lub innego alkoholu)
300 g serka mascarpone
100 g porzeczki czerwonej
Budynie gotujemy w 1/2 litra mleka i studzimy. Dodajemy cukier, wódkę, serek i porzeczki i blendujemy na gładką masę. Schładzamy. Gotową masą napełniamy babeczki i dekorujemy porzeczkami. Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz