Bezglutenowe blondi z ciecierzycy

z masłem orzechowym, miodem, orzechami i czekoladą

Moje córcie wróciły ze szkół do domu. :) Jedna (prawie) zakończyła sesję, a druga praktykę w jednym z wrocławskich hoteli. No i upiekłam dla nich coś dobrego... Pyszne. O matko jakie to pyszne! Delikatne ciasto, słodziutkie, rozpływające się w ustach z kawałkami czekolady i kawałkami orzechów. Niebo w gębie! Przepis pochodzi z  tej strony, chociaż poddany jest niewielkim modyfikacjom. Powiem krótko - rewelacja! Na pewno zagości na naszym deserowym stole. Polecam z całego serca.


2 puszki ciecierzycy
2/3 szklanki płynnego miodu
2 jajka
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g czekolady gorzkiej
100 g orzechów włoskich

Ciecierzycę odsączamy i blendujemy na gładką masę z jajkami, miodem i cukrem waniliowym.  Dodajemy proszek, sól i sodę, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę ( zostawiamy 1/3 aby posypać ciasto z góry) i orzechy. Mieszamy delikatnie i wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Posypujemy resztą czekolady. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Studzimy i kroimy na kawałki.
Smacznego!

1 komentarze:

Kamila pisze...
19 czerwca 2016 00:29

Ewuniu, zaglądasz czasem na pocztę? Wysłałam Ci parę dni temu e-maila... U Ciebie jak zwykle pysznie i pięknie. Pozdrwaiam

Prześlij komentarz