Orzechowa tarta z karmelem

Dla łasuchów i amatorów bardzo słodkich wypieków dziś polecam tartę orzechową. Kruche ciasto wypełnione mnóstwem włoskich orzechów zatopionych w słodziutkim karmelu. Niebo w gębie i idealny kompan popołudniowej kawki.

ciasto kruche:
300 g masła
1 jajko
1 żółtko
3 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka rumu
skórka otarta z jednej cytryny

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. 

farsz:
1 1/2 szklanki cukru
300 g orzechów włoskich
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka miodu
2 łyżki rumu
żółtko do posmarowania

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy cukier ( nie mieszamy) i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie jasnobrązowy dodajemy miód, rum i posiekane orzechy. Wlewamy kremówkę i mieszamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

Nasmarowaną masłem formę do tarty wykładamy rozwałkowanym ciastem ( 2/3 )  i wykładamy nadzienie. Na to resztę ciasta (1/3). dociskamy boki i robimy nacięcia, alby para mogła się wydostać. Z resztek ciasta robimy jakieś ozdóbki - u mnie jakieś glizdorobaczki :) Smarujemy  żółtkiem rozmąconym z odrobiną oleju i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz