Lekka zupa krem z cukinii
z parmezanem i chipsami
Nadszedł czas, kiedy wszyscy znajomi obdarzają mnie cukinią. :) Było już leczo, był makaron z cukinią i orzechami, był omlet i ciasto.. teraz przyszedł czas na zupkę. Pyszna, intensywnie zielona i aromatyczna - idealna na lunch, albo ciepłą kolację. Z dodatkiem parmezanu i chipsów to już porządny obiadek. Moje dziewoje były zachwycone, ja zresztą też. Polecam.1 kg cukinii ( bez środków z nasionami)
1 marchew
1 mała pietruszka
3 cm pora
1 mała cebula
1 łyżka masła
2 łyżki ziarenek smaku
3 gałązki pietruszki zielonej
2 łyżki serka mascarpone ( lub innego kremowego lub śmietanki słodkiej)
sól
pieprz
chilli
kurkuma
parmezan
chipsy tortilla
Na maśle podsmażamy cebulę, pora, marchewkę i pietruszkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i dusimy chwilę. Zalewamy 1 litrem gorącej wody. Dodajemy ziarenka smaku i gałązki pietruszki i gotujemy warzywa do miękkości. Blendujemy na gładko i dodajemy serek i przyprawy do smaku. Podajemy posypane parmezanem w towarzystwie chipsów.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz