Tarta z jabłkami
Dostałam dzisiaj jabłuszka od znajomej. Trochę takich poobijanych, trochę ładniejszych ale wszystkie ekologiczne, jak zapewniała mnie dawczyni, bo z robakami! :) Rzeczywiście, co trzecie jabłuszko miało lokatora, co niewątpliwie świadczyło o czystości ekologicznej owocu. Postanowiłam zrobić tartę i do kompletu kompocik. Przepis znalazłam na tej stronie. Ciasto cieszyło się dużym wzięciem i zniknęło w tempie ekspresowym. :)ciasto kruche:
100 g masła1 szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 jajko
Z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez godzinę.
Wałkujemy na grubość około 1/2 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwamy widelcem całe ciasto i podpiekamy w 180 stopniach przez 10-12 minut.
masa jajeczno-śmietanowa:
200 ml kremówki2 łyżki cukru pudru
2 jajka
2 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do lekkiego spulchnienia.
ponadto potrzebujemy:
3-4 jabłka pokrojone na cząstki.Cząstki jabłka układamy na podpieczonym cieście i zalewamy masą. Pieczemy przez około 1/2 godziny w 180 stopniach. Podajemy z kleksikiem bitej śmietany.
0 komentarze:
Prześlij komentarz