Hiszpańska tortilla z cukinią i oliwkami

Proponuję wan dzisiaj lekkie i jarskie danie na letni obiadek. Hiszpańska tortilla. Mojej rodzince tortilla kojarzyła się dotąd ze zbożowymi ( kukurydzianymi lub pszennymi) plackami, w która zawijaliśmy mięsko i warzywa. Jednak to jest prawdziwa tortilla, właściwie powinna być jeszcze z dodatkiem ziemniaków, ale to jest jej lżejsza siostra. :). To naprawdę szybkie i pyszne danie. Można je podać z grillowanymi kiełbaskami lub polane sosem pomidorowym.

tortilla:

1 średnia cukinia lub 2 malutkie
5 jajek
10-15 oliwek czarnych
sól
pieprz
4 łyki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek


Jajka roztrzepujemy z mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy startą na małych oczkach tarki cukinię( połowę porcji). Pozostałą część cukinii kroimy na cienkie plasterki, podobnie postępujemy z oliwkami. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i po chwili wlewamy 1/3 masy jajecznej, układamy na tym plasterki cukinii i trochę oliwek i zalewamy 1/3 masy jajecznej i znowu układamy cukinię i oliwkę.


Wylewamy resztę masy i układamy resztę plasterków. Smażymy na malutkim ogniu pod przykryciem około 10-15 minut. Podajemy od razu lub po wystudzeniu pokrojone na małe kawałki.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz