Kruche pierogi z jabłkami

Dostałam torbę jabłek i postanowiłam zrobić z nich apple pie, ale trochę w innej formie - dużych kruchych pierożków. Porządna porcja - idealna do podziału z mężusiem podczas niedzielnej kawki. Fajne, bo nawet po kilku dniach były kruche.

  ciasto kruche:

5 szklanek mąki
500 g masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżki lodowatej wody
2/3 szklanki cukru
płaska łyżeczka soli
jajko do posmarowania

Mąkę rozcieramy palcami z masłem, solą i cukrem i dodajemy jajka roztrzepane z zimną wodą.


Mieszamy najpierw widelcem a potem rękami zagniatamy elastyczne ciasto.

 Jeżeli potrzeba podsypujmy mąką. Schładzamy w lodówce.

farsz jabłkowy:

11/2 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki cynamonu

Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki i krótko dusimy na małym ogniu z cukrem i cynamonem. Jak przestygną mieszamy z mąką i odstawiamy.


Ciasto dzielimy na 20 kawałków i każdy wałkujemy na owalny placek. Dajemy porcję jabłkowego farszu...


Składamy placek na pół i sklejamy robiąc ozdobną falbankę.


Układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy rozmąconym jajkiem.



W każdym pierogu robimy małe nacięcia i pieczemy około 1/2 godziny w 200 stopniach.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz