Kruche pierogi z jabłkami
Dostałam torbę jabłek i postanowiłam zrobić z nich apple pie, ale trochę w innej formie - dużych kruchych pierożków. Porządna porcja - idealna do podziału z mężusiem podczas niedzielnej kawki. Fajne, bo nawet po kilku dniach były kruche.ciasto kruche:
5 szklanek mąki500 g masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżki lodowatej wody
2/3 szklanki cukru
płaska łyżeczka soli
jajko do posmarowania
Mąkę rozcieramy palcami z masłem, solą i cukrem i dodajemy jajka roztrzepane z zimną wodą.
Mieszamy najpierw widelcem a potem rękami zagniatamy elastyczne ciasto.
Jeżeli potrzeba podsypujmy mąką. Schładzamy w lodówce.
farsz jabłkowy:
11/2 kg jabłek1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki cynamonu
Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki i krótko dusimy na małym ogniu z cukrem i cynamonem. Jak przestygną mieszamy z mąką i odstawiamy.
Ciasto dzielimy na 20 kawałków i każdy wałkujemy na owalny placek. Dajemy porcję jabłkowego farszu...
Składamy placek na pół i sklejamy robiąc ozdobną falbankę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy rozmąconym jajkiem.
W każdym pierogu robimy małe nacięcia i pieczemy około 1/2 godziny w 200 stopniach.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz