Zupa krem z brokułowej łodygi
Zawsze wyrzucałam tą część brokułu, kiedy gotowałam na parze różyczki brokułowe na obiad. Tym razem po spróbowaniu kawałka tej łodygi i stwierdzeniu, że ma fajny smak postanowiłam ugotować z niej zupę krem. Wyszło super, miała lekko brokułowy, lekko kapuściany smak podbity niewielką ilością słodkiej śmietanki. Idealna zupka na lekką kolację lub przekąskę.zupa z brokułowej łodygi:
2 pokrojone łodygi brokułu1 litr wody
2 łyżeczki przyprawy typu ziarenka smaku
3 łyżki słodkiej śmietanki
2 łyżeczki proszkowanego czosnku
sól
pieprz
Łodygi myjemy i kroimy na kawałki.
Zalewamy wodą i gotujemy z przyprawą do miękkości. Miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub prażonymi ziarnami.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz