Kurczak w białym winie i oregano 

ze smażonymi szparagami

Na niedzielny obiad polecam wam kurczaka w nowej odsłonie - piersi z kurczaka duszone w białym winie z kremową śmietanką i świeżym oregano. W towarzystwie szlachetnych zielonych szparagów obsmażonych na czosnkowej oliwie oraz pysznych maślanych młodych ziemniaczków to istny cud w gębie! W sam raz na uroczysty obiad.



kurczak w białym winie:

4 małe piersi z kurczaka
1 szklanka białego wina
1 szklanka kremówki
2 gałązki świeżego oregano ( można zastąpić 2 łyżeczkami suszonego)
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oliwy z oliwek

Mięso tłuczemy tłuczkiem i kroimy na mniejsze kotlety. Obsmażamy na złoto na oliwie. Zalewamy winem i dodajemy oregano. Dusimy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku i dolewamy kremówkę wymieszaną z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.

smażone szparagi:

500g szparagów
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
sól
pieprz

Szparagi myjemy i obieramy stwardniałe końcówki. Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy szparagi i smażymy pod przykryciem około 10 minut.

Podajemy z młodymi ziemniaczkami i kieliszkiem białego wina.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz