Kurczak w białym winie i oregano
ze smażonymi szparagami
Na niedzielny obiad polecam wam kurczaka w nowej odsłonie - piersi z kurczaka duszone w białym winie z kremową śmietanką i świeżym oregano. W towarzystwie szlachetnych zielonych szparagów obsmażonych na czosnkowej oliwie oraz pysznych maślanych młodych ziemniaczków to istny cud w gębie! W sam raz na uroczysty obiad.kurczak w białym winie:
4 małe piersi z kurczaka1 szklanka białego wina
1 szklanka kremówki
2 gałązki świeżego oregano ( można zastąpić 2 łyżeczkami suszonego)
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oliwy z oliwek
Mięso tłuczemy tłuczkiem i kroimy na mniejsze kotlety. Obsmażamy na złoto na oliwie. Zalewamy winem i dodajemy oregano. Dusimy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku i dolewamy kremówkę wymieszaną z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
smażone szparagi:
500g szparagów4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
Szparagi myjemy i obieramy stwardniałe końcówki. Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy szparagi i smażymy pod przykryciem około 10 minut.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami i kieliszkiem białego wina.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz