Sernik na kruchym spodzie z
czekoladowym genache
Dziś polecam wam serniczek, przepis ze strony Lidla ale odrobinę zmodyfikowany. Upiekłam go na spotkanie służbowe, żeby umilił czas omawiania czekających nas przedsięwzięć. Smakował. :) Mojej rodzince również i cieszyli się, że po spotkaniu zostało trochę i dla niech. Polecam, jako że to wypiek dobry na wszelkie okazje i te bardziej i te mniej uroczyste... :)kruchy spód:
200 g mąki100 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, które po schłodzeniu wałkujemy na kształt blachy i podpiekamy w blaszce około 10 minut. Zanim włożymy do piekarnika porządnie dziurkujemy widelcem całe ciasto.
masa serowa:
1kg sera z wiaderka "Delfiko"250 g cukru
10 jajek
1 szklanka gęstej śmietany
2 budynie smietankowe
200 g masła
Żółtka ubijamy z cukrem i dodajemy po odrobinie miękkiego masła. Miksujemy dodając po łyżce ser. Na koniec dajemy budynie i ubite białka jajek.
Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Studzimy w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
genache:
300 g czekolady gorzekiej300 ml kremówki
Kremówkę podgrzewamy, czekoladę siekamy. Wsypujemy czekoladę do kremówki i mieszamy aż się składniki połączą. Studzimy. Polewamy upieczony sernik.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz