Pełnoziarnista foccacia z pomidorami,
mozzarellą i świeżym tymiankiem
Na wczesną kolację zrobiłam dzisiaj pyszną focccacię - pełną czerwonych pomidorków, kleksików mlecznej mozzarelli i aromatycznego tymianku. Naprawdę wyborowa kolacja. Ciasto wyszło zadziwiająco mięciutkie pomimo tego, że zostało zrobione wyłącznie z pełnoziarnistej mąki. Zdrowsza alternatywa ciężkiej i pełnej tłustego sera pizzy.foccacia:
1/2 kg maki pszennej pełnoziarnistej8 g drożdży suchych ( 1 opakowanie na 1/2 kg mąki)
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 1/3 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Mieszamy mąkę z drożdżami i cukrem i dodajemy ciepłe mleko i resztę składników. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
ponadto:
garść pomidorków koktajlowych125 g mozzarelli ( jedna duża kulka)
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek
Ciasto formujemy w płaski placek i wciskamy w niego połówki pomidorków. Posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę i ozdabiamy listkami tymianku. Skrapiamy oliwą.
Pieczemy około 1/2 godziny w 180 stopniach
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz