Marchewkowe rogalki z marmoladą pigwową
Jakiś czas temu piekłam ciekawe rogaliki z tartą marchewką - były tak dobre, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia - zjedli wszystko! W ten weekend postanowiłam jeszcze raz upiec te kruche 4 - składnikowe rogaliki. Postanowiłam zmodyfikować trochę przepis i zastąpić część mąki zwykłej pełnoziarnistą. I jeszcze jedna uwaga - ja dałam cukier - tyle ile jest w przepisie, ale marchewka była bardzo słodka i mogłam swobodnie zredukować ilość cukru; zwłaszcza, że marmolada też dodała słodyczy - ale to wszystko zależy od marchewki.rogaliki:
400 g marchwki2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 szklanki zwykłej mąki
5 łyżek cukru pudru
1 1/2 kostki masła lub margaryny
marmolada z pigwy
Marchew obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki do warzyw. Zagniatamy ciasto z marchewki, mąki, cukru i masła. Jeżeli marchew jest bardzo soczysta dodajemy trochę więcej mąki. Ciasto dzielimy na 8 części.
Każdą część rozwałkujemy na okrągły placek i dzielimy go na 8 części. Na każdy kawałek dajemy po porcji marmolady i zwijamy rogaliki.
Pieczemy około 20-25 minut na złoto w 180 stopniach.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz