Ciacha z pełnoziarnistej mąki 

z czekoladą i orzechami

W sobotę upiekłam dla mojej kochanej rodzinki i naszych niedzielnych gości coś do schrupania - ciasteczka. Te upiekłam z pełnoziarnistej maki pszennej z dodatkiem gorzkiej czekolady i orzechów włoskich. Pyszne i chrupiące. Zniknęły w tempie ekspresowym.


ciacha:

300 g maki pełnoziornistej drobnomielonej
200 g masła lub margaryny
100 g drobnego cukru
3 żółtka
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
150 g posiekanej czekolady gorzkiej

Z mąki, masła, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Dodajemy orzechy i czekoladę a potem schładzamy w lodówce.
Dzielimy ciasto na małe kulki.


Rozpłaszczamy je dłońmi na płaskie placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz