Ciacha z pełnoziarnistej mąki
z czekoladą i orzechami
W sobotę upiekłam dla mojej kochanej rodzinki i naszych niedzielnych gości coś do schrupania - ciasteczka. Te upiekłam z pełnoziarnistej maki pszennej z dodatkiem gorzkiej czekolady i orzechów włoskich. Pyszne i chrupiące. Zniknęły w tempie ekspresowym.ciacha:
300 g maki pełnoziornistej drobnomielonej200 g masła lub margaryny
100 g drobnego cukru
3 żółtka
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
150 g posiekanej czekolady gorzkiej
Z mąki, masła, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Dodajemy orzechy i czekoladę a potem schładzamy w lodówce.
Dzielimy ciasto na małe kulki.
Rozpłaszczamy je dłońmi na płaskie placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz