Pomarańczowe babeczki
Już od jakiegoś czasu w moim zeszycie jest przepis na pomarańczowe babeczki. Czekały na sezon pomarańczowy, który już chyba został otwarty. Mocno pomarańczowe i aromatyczne dzięki dodatkowi całej, zmiksowanej pomarańczy. Robię je już drugi raz i dalej są pyszne.:) Polecam dla wszystkich amatorów pomarańczy.babeczki pomarańczowe:
2 pomarańcze
1/2 szklanki wody
1 jajko
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g cukru
1/3 szklanki oleju
cukier puder
Pomarańcze zalewamy wrzątkiem i czekamy aż woda wystygnie. Potem miksujemy je na papkę. Dodajemy do niej pół szklanki wody - razem pomarańczowej pulpy powinno być 1 1/2 szklanki. Dodajemy jajko i olej, a potem mąkę, cukier i proszek. Wlewamy do papilotek i do piekarnika na 20 minut. Pieczemy na złoto w temperaturze 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz