Cynamonowe roladkowe bułeczki
Dziś znowu coś z cynamonem. Moja psiapsiółka będzie zawiedziona, bo daję dzisiaj przepis, który ona już zna, a od kilku dni "molestuje" mnie o coś nowego. Niestety czasu jak na lekarstwo. Nazbierało się zamówień na torty przed świętami a i robota w domu jakoś sama się nie chce robić. Nie mam na nic czasu, a te cynamonowe cudeńka upiekłam dal dzieciaków i dla moich koleżanek z pracy. Niech mają mały przedsmak świątecznych słodkości.
ciasto drożdżowe:
1kg maki10 dag drożdży świeżych
3/4 szklanki cukru
4 jajka
pół szklanki oleju,albo 4 łyżki roztopionego masła
2 1/2 szklanki ciepłego mleka
Z drożdży i niewielkiej ilości mleka robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut. Potem dodajmy resztę składników i zarabiamy ciasto. Odstawiamy. Po podwojeniu objętości wyrabiamy jeszcze raz i formujemy długi placek, który smarujemy cynamonowym masełkiem i zwijamy w roladkę.
cynamonowe masełko:
pół kostki masłapół szklanki cukru
2 łyżki cynamonu
Masełko roztapiamy i studzimy, dodajemy cukier i cynamon i gęstą masą smarujemy ciasto, które potem zwijamy w roladę. Tniemy na 2 cm kawałki i układamy na blaszce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz