Nadziewany udziec z indyka
Na niedzielny obiadek ( lub inną rodzinną okoliczność) proponuję wam pieczony udziec indyczy nadziewany mielonym mięsem. Pyszny zarówno na ciepło jako sztuka mięsa do obiadu, jak i na zimno jako wędlina do kanapek. Ciekawe urozmaicenie dla mojej rodzinki, która głównie żywi się indykiem.. pieczonym, duszonym, smażonym, zapiekanym...itd. :) Wyszło pysznie, więc wam polecam.30 dkg mielonego mięsa
1/2 czerstwej bułki
1 jajko
przyprawa do indyka
kilka ząbków czosnku
bawełniana nitka
Z udźca wycinamy kość i rozcinamy tak, żeby powstał nam w miarę równy prostokąt. Mięso mielone mieszamy z przyprawą, namoczoną i odciśniętą bułka tartą i jajkiem. Rozsmarowujemy mięso na udźcu i posypujemy pokrojonym w plasterki czosnkiem. Zwijamy w roladę i obwiązujemy nitką. Pieczemy w worku foliowym przez około 1 godzinę w 180 stopniach. Odstawiamy na chwilę aby mięso odpoczęło. Kroimy w grube plastry i serwujemy z ziemniaczkami i surówką.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz