Cantuccini
Włoskie, migdałowe ciastka, coś jak słodkie sucharki. Pyszne. Zrobiłam je dzisiaj dla mojego mężusia, który jest amatorem włoskiej kuchni. Przepis pochodzi ze strony Lidla, z małymi modyfikacjami. Idealne ciasteczka do chrupania podczas popołudniowej kawki z przyjaciółmi.
500g mąki
300 g brązowego cukru
200 g migdałów
10 g proszku do pieczenia
6 małych jajek
szczypta soli
otarta skórka z pomarńczy
100 g migdałów siekamy drobno i dodajemy resztę składników. Zagniatamy elastyczne ciasto i formujemy z niego cienkie ( 3-4 cm) wałeczki.
Pieczemy około 1/2 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy i ostrym nożem kroimy na kromki, które podpiekamy z obu stron na złoto.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz