Kruche ciasteczka z otrębami i aronią
Do niedzielnej kawki zrobiłam mojej czeradce pyszne ciasteczka. Super maślane i kruche. Dodatek pszennych otrąb i aronii miał usprawiedliwić trochę nasze słodyczowe szaleństwo - no wiecie, że niby zdrowe. :) W każdym razie wyszły pyszne, kruche i zniknęły w ekspresowym tempie.150 g brązowego cukru
100 g otrąb pszennych
250 g masła
5 żółtek
2 cukry waniliowe
150 g suszonej aronii *
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Nie ma potrzeby chłodzenia. Formujemy kulki wielkości duuużego orzecha włoskiego i spłaszczamy kulkę dłońmi, tworząc spory placuszek. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia.
Smacznego!
*można zastąpić innymi suszonymi owocami - żurawiną, rodzynkami, daktylami - będzie równie pyszne.
0 komentarze:
Prześlij komentarz