Torcik bezowy z truskawkami i miętą
To urocze torciątko powstało na Dzień Taty. Pyszna beza Pavlowa z kremówką i truskawkami. Smakowała wszystkim, a dzięki temu, że nie słodziłam kremówki całość super się równoważyła smakowo.torcik bezowy:
6 białek300 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
400 ml kremówki + 1 łyżeczka cukru pudru
1/2 kg truskawek
listki mięty
Białka ubijamy stopniowo dodając cukier a na koniec mąkę i ocet. Rozsmarowywujemy na papierze Pieczemy najpierw 5 minut w 180 stopniach a potem 1 1/2 godziny w 150 stopniach.
Następnie ściągamy wierzchnią warstwę bezy
i jeszcze chwilę podpiekamy. Na wyjęte kawałki zawsze się znajdą chętni! :) Studzimy.
Ubijamy kremówkę i dajemy na ciasto. Ozdabiamy pokrojonymi truskawkami i liskami mięty.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz