Drożdżowe babeczki z zielonym pesto

Robiłam niedawno dla mojej kochanej rodzinki bułeczki z pesto. Znakomite do makaronu z sosem,  leczo, czy innego warzywnego dania - zamiast pieczywa czosnkowego. Upiekłam je w foremkach do muffinek, dzięki czemu zyskały ciekawy kształt. Bardzo proste. Możecie użyć jakiegokolwiek przepisu na ciasto drożdżowe i posmarować je gotowym pesto - polecam to z Lidla.



drożdżowe babeczki z pesto:

1 kg mąki pszennej
3 jajka
100g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soli
ok. 2 szklanki mleka
1/2 szklanki oliwy z oliwek
zielone pesto
jajko do posmarowania
sól gruboziarnista

Z pół szklanki mąki, pół szklanki ciepłego mleka, drożdży i cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę. Wałkujemy na podłużny placek i smarujemy go pesto.

Zwijamy w roladę..


Kroimy na dość grube plastry i układamy w wysmarowanej tłuszczem foremce do muffinek.


Odstawiamy do wyrośnięcia. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy gruboziarnistą solą. Pieczemy około pół godziny w 160 stopniach.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz