Drożdżowe babeczki z zielonym pesto
Robiłam niedawno dla mojej kochanej rodzinki bułeczki z pesto. Znakomite do makaronu z sosem, leczo, czy innego warzywnego dania - zamiast pieczywa czosnkowego. Upiekłam je w foremkach do muffinek, dzięki czemu zyskały ciekawy kształt. Bardzo proste. Możecie użyć jakiegokolwiek przepisu na ciasto drożdżowe i posmarować je gotowym pesto - polecam to z Lidla.drożdżowe babeczki z pesto:
1 kg mąki pszennej3 jajka
100g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soli
ok. 2 szklanki mleka
1/2 szklanki oliwy z oliwek
zielone pesto
jajko do posmarowania
sól gruboziarnista
Z pół szklanki mąki, pół szklanki ciepłego mleka, drożdży i cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę. Wałkujemy na podłużny placek i smarujemy go pesto.
Zwijamy w roladę..
Kroimy na dość grube plastry i układamy w wysmarowanej tłuszczem foremce do muffinek.
Odstawiamy do wyrośnięcia. Potem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy gruboziarnistą solą. Pieczemy około pół godziny w 160 stopniach.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz