Cebulaki
Na spotkanie z nauczycielami Szkółki Niedzielnej zrobiłam (m.in.) drożdżowe cebulaki. Pyszne mięciutkie drożdżowe ciasto, górka pysznej smażonej cebulki i odrobina maku dla podkręcenia smaku. Wyszło wyśmienicie i wszystkim smakowało. Doskonałe jako przekąska i alternatywa dla pizzy. Nie wspominając, że to naprawdę tanie danie.ciasto:
1 kg maki100g drożdży
1 łyżka soli
2 jajka
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki oliwy z oliwek
ponadto:
1 kg cebuliolej do smażenia
sól, pieprz
2 łyżki maku
Z drożdży i mleka robimy zaczyn, potem dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w plasterki. Smażymy na rozgrzanym oleju i doprawiamy do smaku.
Ciasto wałkujemy na grubość około 1 1/2 cm i wykrawamy dość duże placki. Szklanką robimy wgłębienia, do których nakładamy usmażoną cebulkę.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz