Gwiazda drożdżowa z nutellą
Niedawno w necie widziałam super pomysł na wypiek drożdżowy - w kształcie gwiazdki. Zdjęcie było z włoskiej strony i nie było przepisu, ale przecież chodzi o pomysł. Wykorzystałam swoje ciasto drożdżowe i zrobiłam to cudeńko mojej rodzince do popołudniowej kawki. Wszyscy byli zachwyceni zarówno wyglądem jak i smakiem.
ciasto drożdżowe:
1/2kg maki5 dag drożdży świeżych
1/2 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki roztopionego masła
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko do posmarowania
nutella
* ponieważ pojawiły się komentarze, że w przepisie jest za dużo mleka, przeanalizowałam go jeszcze raz i zrobiłam ciasto. Przyznaje się! Za dużo mleka. Trzeba dać jedną szklankę, może ciut więcej więc poprawiam przepis i przepraszam wszystkich, których naraziłam na straty składników. Wybaczcie.
Z drożdży i niewielkiej ilości mleka robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut. Potem dodajemy resztę składników i zarabiamy ciasto. Odstawiamy. Po podwojeniu objętości wyrabiamy jeszcze raz i wałkujemy na trzy, równe placki.
smarujemy jeden placek nutellą....
zakrywamy drugim i znowu smarujemy i na to ostatni placek. Sklejamy brzegi dociskając je widelcem...
Kroimy na 16 części, zostawiając w środku nie do końca nacięte kółeczko...
wywijamy po dwa ramiona na zewnątrz ( 2 obroty) i sklejamy na końcu..
postępujemy tak, aż utworzy się gwiazdeczka...
smarujemy ją rozmąconym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Smacznego!
15 komentarze:
Toż to cudo:-) Ferie coraz bliżej hhhmmm M.A.
Piękna gwiazda, akurat na święta :)
dzięki.. właśnie myślałam, żeby zrobić takie w prezencie przyjaciołom na święta..
ile zuzylas nutelli to stworzenia tego cudemka? :)
Około 6 łyżek Nutelii, ale myślę, że jest tu duża dowolność - dlatego nie podawałam ile. Każdy da tyle ile lubi....
świetne efektowne ciasto, zapisuje przepis i jutro go zrobię:)
Cieszę się, że Ci się Justynko spodobało. Na pewno wyjdzie znakomicie. Pozdrawiam.
dziękujemy za świetny przepis... już zaczyna krążyć po Internecie i na Facebook :)
w sobotę piekłam i wrzuciłam na facebook z linkiem do Pani strony a w niedzielę koleżanki zaczęły piec, niestety nie wyszło nam tak pięknie z wylądu jak Pani, ale smakuje świetnie :)
1 szklanka mleka!!!!!
Co do ilości mleka, to ja zrobiłam z dwóch szklanek, ciasto wtedy jest miękkie i może trochę trudniejsze w obróbce, ale dużo smaczniejsze. Jednak jak kto lubi, można zmniejszyć ilość i ciasto będzie bardziej zwarte.
Dziękuje bardzo, za podziękowania z 17 marca - dopiero teraz je zobaczyłam - ale wstyd! Cieszę się i mam nadzieję, że moje przepisy się przydają. Pozdrawiam. :)
Super :/ zrobilam wszystko bardzo dokladnie jak w przepisie i jak dolalam 2 szklanki mleka to wyszla mu zupa drozdzowa. I wszystko do kibla wylac musze...nawet maka nie pomaga ;((((
Fajny pomysl! Wlasnie zrobilam;)
Mam nadzieję, że wszystko wyszło jak trzeba. Pozdrawiam i zapraszam.
Zrobiłam wszystko według przepisu, ale użyłam drożdży instant. Ciasto wyszło mi trochę lejące i ciężkie do uformowania...
Prześlij komentarz