Babeczki czekoladowe
Wczoraj zmodyfikowałam przepis na babeczki śmietankowe i tak powstał przepis na babeczki czekoladowe. Wyszły ekstra mięciutkie i mocno czekoladowe, naprawdę ekstra. Wszystkim moim koleżankom i kolegom z pracy bardzo smakowało, bo to właśnie dla nich powstały te słodkości. Fajne jest też to, że nie kleją się do papilotek i po 2 godzinach od upieczenia już całkiem odchodzą. Godne polecenia zarówno w wersji śmietankowej jak i czekoladowej, co kto lubi.babeczki:
2 jajka
1 ½ szklanki mąki
½ szklanki cukru
1 szklanka śmietany gęstej 12-18 %
½ szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń czekoladowy (proszek)
100 g czekolady deserowej pokrojonej w kostkę
50 g czekolady białej roztopionej
Wszystkie mokre składniki mieszamy w jednej misce, a suche w
drugiej. Łączymy niedokładnie, zostawiając niewielkie grudki. Jeżeli zbyt mocno
zmieszamy, ciasto będzie twarde. Dodajemy czekoladę pokrojoną na kawałki i dajemy ciasto do
papierowych papilotek do 2/3 wysokości. Pieczemy około 15-20 minut w
temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu robimy szlaczki z białej czekolady.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz