Kruche ciasto z jabłkami i orzechami


Do niedzielnej kawki proponuję wam dzisiaj kruche ciasto z jabłkami, jako że sezon na jabłuszka w pełni. Tym razem ciasto wzbogacone orzechami włoskimi, które nadają mu mu niepowtarzalnego aromatu i chrupkości. Ciasto jest super kruche zaraz po upieczeniu, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, a na drugi dzień staje się wilgotne i mięciutkie. Pychota. Oczywiście u nas wszyscy się zajadali, oprócz niejadka owocowo-warzywnego, ale że nie było nic innego więc obszedł się ze smakiem. Widać jednak, ze czegoś mu brakowało, bo chodził jak lew ryczący, patrząc co by tu słodkiego pożreć.
 - Mamusiu, a mogę wafelki, te co kupiłaś wczoraj? - zapytał słodziutkim głosem.
 - Nie - odpowiedziałam spokojnie. - Mamy ciasto.
 - Ale kiedy będziemy jeść wafelki?
 - Jak nie będzie ciasta - odpowiadam dalej spokojnie.
 - To się nigdy nie stanie! -powiedział zrezygnowanym głosem. - Bo ty zawsze pieczesz ciasta!!
Kochane stworzonko, z tego mojego Kubeczka i śmieszne na dodatek. Jednak konsekwencja przede wszystkim i skoro nie chciał spróbować ciasta z jabłkami, musiał się obejść bez deseru...


ciasto z jabłkami:


2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
250 g margaryny
4 łyżki kwaśnej śmietany
6 żółtek
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kg jabłek
100g posiekanych orzechów włoskich

Margarynę siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem oraz z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodajemy dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto i wkładamy 2/3 do lodówki a 1/3 do zamrażalnika. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i na plasterki. Wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę wykładamy ciastem z lodówki i dajemy na górę jabłka, na to ścieramy  na tarce ciasto z zamrażalnika i posypujemy orzechami włoskimi. Pieczemy około 30-40 minut w 190 stopniach. Można posypać cukrem pudrem jeśli jabłka były kwaśne.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz