Tarta z cukinią i kozim serem

Na lunch, lekką kolację czy obiad we dwoje - najlepsza tarta. Dziś polecam wam tartę z cukinią i aromatycznym kozim serem. Pyszne warzywne różyczki zalane śmietanowo- jajeczną masą i zapieczone na maślanym, kruchym spodzie. Czegóż chcieć więcej. Można poczestować swojego ukochanego mężczyznę - w końcu dzisiaj Dzień Mężczyzny. :)



200 g maki pszennej
100 g masła
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
 Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyklejamy natłuszczona formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 10-15 minut.



3 jajka
300 ml gęstej śmietany 12 %
sól
pieprz
gałka muszkatałowa
100 g sera koziego
3 średnie cukinie

Jajka roztrzepujemy  ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatałową.




Cukinię kroimy obieraczką do warzyw na cienkie plasterki i zwijamy w różyczki.

 Układamy na podpieczonym spodzie i zalewamy masą jajeczno-śmietanową.

Posypujemy pokruszonym kozim serem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.


Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz