Tagiatelle z kremowym sosem
pieczarkowym i klopsami
Zajęci szykowaniem świątecznych smakołyków, oraz mniej czasu mamy na szykowanie codziennych obiadków. Dlatego dziś polecam wam szybkie i pyszne danie z makaronem. Zasmakuje wszystkim domownikom i zaspokoi ich apetyty, podany z brokułami to pełnowartościowy obiadek, lub cipeła kolacja.
500 g makaronu tagiatelle (grube wstążki)
500 g pokrojonych w plasterki pieczarek
200 ml kremówki
1 cebulka
2 żółtka
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
klopsy:
500 g mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól
pieprz olej
Z mięsa, namoczonej i odciśniętej bułki jajka i przypraw robimy masę na klopsy. Formujemy małe kulki i obsmażamy na oleju. Odstawiamy.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Na oliwie smażymy cebulkę i pieczarki, dusimy chwilę. Dodajemy klopsy i jeszcze chwile dusimy. Kremówkę mieszamy z żółtkami i przyprawami i wlewamy do sosu.
Do odcedzonego makaronu wlewamy sos i mieszamy delikatnie. Podajemy z brokułami z wody.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz