Zapiekana jaglanka z daktylami

Był czas na zapiekaną owsiankę a dzisiaj przyszedł na zapiekaną jaglankę. Nikogo o zdrowotności  kaszy jaglanej chyba nie muszę przekonywać, więc i zapiekane płatki jaglane powinny was przekonać. :) Pyszna, słodka i pożywna zapiekanka - idealna na śniadanie we dwoje. To taki trochę spóźniony walentynkowy pomysł, ale czy  nie możemy robić pysznych śniadanek naszym bliskim w inne, powszednie dni?

Mój synek wrócił ze szkoły akurat w momencie robienia zdjęć tym słodkościom i zgadnijcie jakie było jego pierwsze pytanie....
  - Ooo... Mamooo... Mogę?
Po czym spałaszował porcję z talerzyka mlaskając i zachwycając się jakie to dobre. Nie przeszkodziło mu to oczywiście spałaszować zaraz po tym 2 misek pomidorówki z makaronem i pół godziny później zasiąść do drugiego dania... :))) Aż drżę myśląc co będzie jak będzie miał lat naście.. chociaż niby już ma,  ale dopiero 2 - naście.. :) Trzeba zacząć oszczędzać pieniądze na żarełko dla mojego synka. Jak się powiedziało A i się spłodziło i urodziło syna, to trzeba powiedzieć B i go wykarmić... A to nie jest łatwa i prosta sprawa... ale nieustannie się staram. :)



1/2 l mleka
10 łyżek płatków jaglanych
10 łyżek wiórków kokosowych
10 dużych daktyli + kilka do przybrania
2 łyżki miodu
1 łyżka brązowego cukru

Mleko gotujemy i dodajemy płatki razem z wiórkami i miodem. Mieszamy i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Dodajemy pokrojone daktyle i wylewamy do wysmarowanej masłem formy. Posypujemy cukrem brązowym i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Pałaszujemy z kimś, kogo kochamy. :)
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz