Churros 

Na czwartkowe używanie polecam wam coś nowego -  ( przynajmniej dla mnie) hiszpańskie churros. To pyszne, cynamonowe ptysiowe ciasto, usmażone w głębokim tłuszczu, w posypce cynamonowego cukru i nurzane w czekoladowym genache.  Mmmm... Po prostu niebo w gębie... U mnie dzieciaki cichcem zakradały się do kuchni i kradły te chrupiące, smażone paluchy. Naprawdę pyszne.


100 g masła
2 szklanki wody
4 łyżki brazowego cukru
szczypta soli
2 1/4 szklanki mąki
cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
6 jajek
cukier cynamonowy (drobny)
 litr oleju do smażenia
czekoladowe genache

Wodę z masłem, cukrem, solą gotujemy i dodajemy mąkę z cynamonem i cukrem waniliowy. Mieszamy aż się połączą składniki , rozcierając ciasto drewniana łyżka. Studzimy. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy do rękawa cukierniczego i przez gwiazdkę z głębokimi nacięciami wyciskamy bezpośrednio na gorący tłuszcz 12 cm paluchy. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na jasnobrązowy kolor. Osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem cynamonowym. Podajemy z czekoladowym genache lub innym słodkim sosem.
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz