Słodki chlebek kukurydziany z żurawiną
Na sobotnie spotkanie z przyjaciółmi zrobiłam chlebek kukurydziany. Przepis mam z jakiejś amerykańskiej gazety, którą przysłała mi mama, która mieszka w Chicago. Wzbogaciłam go tylko o dodatek moich ukochanych owoców żurawiny. Chlebek jest żółciutki i mięciutki. Czerwone owoce żurawiny nadały temu wypiekowi nieco charakteru i przede wszystkim cudownego akcentu kolorystycznego. Chlebek smakował zarówno dorosłym jak i dzieciom, a z upieczeniem to sobie nawet poradzą kilkulatki, bo robi się go podobnie do muffinek - po prostu mieszamy składniki.Polecam.
250 g mąki pszennej
200 g cukru
150 g roztopionego masła lub margaryny
500 ml maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
200g żurawiny
Mokre składniki mieszamy w jednej misce a suche w drugiej. Mokre wmieszujemy do suchych i dodajemy żurawinę, trochę zostawiamy do posypania na wierzchu chlebka. Wlewamy do dużej keksówki wyłożonej papierem i posypujemy resztą owoców. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz