Udziec jagnięcy z czosnkiem i rozmarynem
Na świąteczny obiad polecam wam pyszną i aromatyczną jagnięcinę. Można ją już spokojnie dostać w naszych sklepach, szczególnie teraz, przed świętami. Im młodsze jagnię, tym mniej charakterystycznego 'baraniego" aromatu, który nie wszystkim odpowiada, więc wybierajcie mniejsze kawałki. Proponuje również wymoczyć udziec w kwaśnym mleku lub maślance, co nada mięsu kruchości i wilgoci. Dla nas to niezły rarytas - w sam raz na bożnonarodzeniowy rodzinny obiad.jeden udziec jagnięcy wymoczony przez 2 dni w kwaśnym mleku ( ok. 1.5 kg)
kilka gałązek rozmarynu
10 ząbków czosnku
oliwa
sól i pieprz
Udziec nacieramy solą i pieprzem wymieszanym z odrobiną oliwy. Obkładamy gałązkami rozmarynu i plasterkami czosnku i odstawiamy do lodówki na 2 dni ( przynajmniej kilka godzin).
Wkładamy mięso do worka do pieczenia lub do brytfanki i pieczemy około 2 - 2 i pół godziny w 190 stopniach.
Rozrywamy worek ( lub odkrywamy pokrywkę brytfanki) i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do zrumienienia. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz