Placuszki z cukinii z parmezanem
i pestkami dyni
Święta, święta i po świętach. Objedzeni typowymi wigilijnymi i bożonorodzeniowymi daniami szukamy lżejszych nowych smaków. Dziś polecam Wam lekkie cukiniowe placuszki - jarskie danie na poświąteczny detoks. Delikatne placki z cudowną mozaiką zielonych odcieni cukinii w połączeniu z chrupiącymi pestkami dyni i aromatycznym włoskim parmezanem ( zachował się jeszcze z wakacyjnych wojaży) to idealne danie na lekki obiad.
2 średnie cukinie ( ok. 500g)
30 g starego parmezanu
50 g pestek dyni
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
Cukinie ścieramy na tarce i dodajemy resztę składników.
Dokładnie mieszamy.
Smażymy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Zjadamy ciepłe,
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz