Kruche rogaliki drożdżowe z domową
konfiturą cytrusową
Dostałam ten przepis do wypróbowania od mojej dobrej znajomej. No i upiekłam te kruche rogaliczki na niedzielny deserek z przyjaciółmi. Pyszne wyszły. Zamiast konfitury cytrusowej możecie użyć powideł śliwkowych lub jakieś innej twardej marmolady, będą równie pyszne.rogaliki drożdżowe:
500g mąki
1 łyżka
cukru
200 g masła lub
margaryny
2,5 łyżki kwaśnej
śmietany
40 g
drożdży
2
żółtka
1
jajko
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
konfitura z cytrysów
Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę siekamy razem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.Schładzamy w lodówce. Dzielimy na 3 kulki i każdą wałkujemy na koło na grubość ok. 1/2 cm. Dzielimy na 8 trójkątów i na każdy dajemy łyżeczkę konfitury. Zwijamy i układamy na blaszce. Można posmarować rozmącony jajkiem i posypać grubym cukrem lub po upieczeniu oprószyć pudrem. U mnie są w wersji soute. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz