Ciasto dyniowe z żurawiną
Dostałam od szwagra żurawinę. Kupił sobie świeżą i myślał, że będzie słodziutka jak ta suszona czy kandyzowana - srodze się zawiódł. :) Więc dostałam ją ze słowami: "może ty coś z tego wymyślisz? Więc wymyśliłam. Pyszne i wilgotne ciasto z musem dyniowym posypane świeżą żurawiną. Myślę, że inne owoce też by tu pasowały, np. wiśnie czy śliwki.ciasto dyniowe:
4 jajka3/4 szklanki cukru
1 szklanka puree z dyni
350 g mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
150 g świeżej żurawiny
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę i dodajemy puree z dyni, potem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ciasto do tortownicy ( śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy żurawiną i posypujemy cukrem waniliowym.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz