Guacamole
Jestem zagorzałą fanką awokado i często używam go jako smarowidła do pieczywa zamiast masła, tym razem jednak polecam wam pyszny sos z awokado - guacamole. Idealny do chipsów tortilla jako przekąska do chrupania przy ulubionym serialu. My mieliśmy wspaniały dodatek do sobotniego obiadku, kiedy to zastąpiliśmy nim sos czosnkowy w naszych naleśnikach tortilla. Pyszny i zdrowy, choć nie dietetyczny. Tu jest wersja podstawowa, którą można wzbogacić o różne dodatki, jak pokrojone pomidory czy oliwki.guacamole:
3 dojrzałe awokado3 łyżki soku z cytryny lub limonki
3 ząbki czosnku posiekane
sól
pieprz
1/2 drobno pokrojonej cebuli
Awokado gnieciemy widelcem i dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku. Podajemy z chipsami lub jako smarowidło do kanapek i tostów.
Smacznego!
2 komentarze:
Ale to pyszne. Zrobiłam to dzisiaj i zjadłam z chlebem. Mniamciu. Dzięki Ewuniu. M.A.
Cieszę się, że Ci smakuje.. a jakie to zdrowe. Warto tym smarowidłem zastąpić masełko. Pozdrowionka!
Prześlij komentarz