Czekoladowy tort na zamówienie
Dla mojej dentystki robiłam ostatnio tort czekoladowy z wiśniami. Mocno czekoladowe ciasto z coca colą przełożyłam dwoma kremami i warstwą wiśni. Wykończenie miało być klasyczne, więc obłożyłam go czekoladowymi wiórkami i ozdobiłam kleksikami z białego kremu. Chyba wyglądał klasycznie. :)czekoladowe ciasto:
1 margaryna3/4 szklanki cukru
250 g mąki
2 jajka
szczypta soli
cukier waniliowy
75 ml mleka
200 ml coca coli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Margarynę rozpuszczamy i po wystudzeniu mieszamy z mokrymi składnikami w jednej misce. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre do suchych i porządnie mieszamy. Dajemy ciasto do trzech tortownic wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut.
krem czekoladowy:
1 krem Dr.Oetkera czekoladowy100 g gorzkiej czekolady
Krem robimy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy roztopiona i wystudzoną czekoladę.
krem waniliowy:
1 krem Dr.Oetkera waniliowy100 g czekolady białej
Krem robimy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy roztopiona i wystudzoną czekoladę.
wiśnie:
1/2 kg wiśni1/2 szklanki wiśniówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wiśnie gotujemy w rondelku i zagęszczamy mąką rozrobioną w wiśniówce.
ponadto:
posypka czekoladowakawa z wódką do nasączenia
Pierwszą warstwę ciasta nasączamy kawą i dajemy na to wiśnie i na górę biały krem, na to drugi blat ciasta, znowu nasączamy i dajemy czekoladowy krem. Na wierzch ostatni blat, nasączamy i smarujemy górę i boki kremem. Ozdabiamy posypką czekoladową i kleksikami białego kremu.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
1 komentarze:
Musiał być pyszny :) A wiśniówkę to jak zrobić?
Prześlij komentarz