Czekoladowy tort na zamówienie

Dla mojej dentystki robiłam ostatnio tort czekoladowy z wiśniami. Mocno czekoladowe ciasto z coca colą przełożyłam dwoma kremami i warstwą wiśni. Wykończenie miało być klasyczne, więc obłożyłam go czekoladowymi wiórkami i ozdobiłam kleksikami z białego kremu. Chyba wyglądał klasycznie. :)





czekoladowe ciasto:

1 margaryna
3/4 szklanki cukru
250 g mąki
2 jajka
szczypta soli
cukier waniliowy
75 ml mleka
200 ml coca coli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Margarynę rozpuszczamy i po wystudzeniu mieszamy z mokrymi składnikami w jednej misce. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre do suchych i porządnie mieszamy. Dajemy ciasto do trzech tortownic wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut.

krem czekoladowy:

1 krem Dr.Oetkera czekoladowy
100 g gorzkiej czekolady

Krem robimy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy roztopiona i wystudzoną czekoladę.

krem waniliowy:

1 krem Dr.Oetkera waniliowy
100 g czekolady białej

Krem robimy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy roztopiona i wystudzoną czekoladę.

wiśnie:

1/2 kg wiśni
1/2 szklanki wiśniówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wiśnie gotujemy w rondelku i zagęszczamy mąką rozrobioną w wiśniówce.

ponadto:

posypka czekoladowa
kawa z wódką do nasączenia

Pierwszą warstwę ciasta nasączamy kawą i dajemy na to wiśnie i na górę biały krem, na to drugi blat ciasta, znowu nasączamy i dajemy czekoladowy krem. Na wierzch ostatni blat, nasączamy i smarujemy górę i boki kremem. Ozdabiamy posypką czekoladową i kleksikami białego kremu.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego!




1 komentarze:

Kamila pisze...
12 lutego 2014 23:08

Musiał być pyszny :) A wiśniówkę to jak zrobić?

Prześlij komentarz