Paszteciki pieczarkowe z ciasta francuskiego
Dzisiaj moja przyjaciółka odbierała przekąski, która zamawiała dla komisji egzaminacyjnej. Między innymi były tam szybkie paszteciki z farszem pieczarkowym - pyszne zarówno na ciepło jak po wystygnięciu. Wczoraj wieczorem zrobiłam farsz a dzisiaj szybko je upiekłam zaraz przed odbiorem, aby były najświeższe jak tylko jest to możliwe. Doskonałe z czerwonym barszczem.
paszteciki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
40 dag pieczarek
2 cebule
15 dag żółtego sera
2 łyżki masła
sól
pieprz
granulowany czosnek
jajko do posmarowania
Pieczarki myjemy lub obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Podsmażamy na maśle razem z pokrojoną drobno cebulą. Doprawiamy do smaku i studzimy. Ser ścieramy na tarce, na drobnych oczkach i dodajemy do farszu. Ciasto kroimy na małe kwadraty o boku około 4 cm i na środek dajemy farsz. Zlepiamy po dwa przeciwległe rogi i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoto-brązowo w gorącym piekarniku przez około 15 minut.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz