Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą
Wczoraj kupiłam dwa piękne bakłażany, które dzisiaj zapiekłam w piekarniku w idealnym połączeniu - pomidorów i mozzarelli. Moja córcia tylko uśmiechała się, widząc co szykuję.
- Co się tak uśmiechasz, córuniu? - zapytałam
- No bo fajnie to wygląda. - odpowiedziała z uśmiechem.
- No i będzie fajnie smakować - zapewniłam.
Rzeczywiście smakowało. To jest to, co tygryski lubią najbardziej. Super danie na przekąskę, gdy dokucza głód.
zapiekane bakłażany:
2 średnie bakłażany2 pomidory
1 duża kulka sera mozzarella
sól
sól czosnkowa z pietruszką
Bakłażany kroimy na plastry i solimy z dwóch stron. Kiedy puści sok, osuszamy każdy plaster ręcznikiem papierowym i obsmażamy na patelni grillowej. Pomidory i mozzarellę kroimy w grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy 6 piramidek, a każdą warstwę posypujemy solą czosnkową: plaster bakłażana, plaster pomidora, plaster bakłażana, pomidor i plaster mozzarelli. Zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Ozdabiamy listkiem bazylii.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz