Krówki domowe
Jako kolejny pomysł na prezent świąteczny polecam wam domowej roboty cukierki - krówki. Mało skomplikowany przepis i super szybki, bo od wyciągnięcia składników do momentu cieszenia się gotowymi cukierkami mija kilkanaście minut. Moja rodzinka była zachwycona! Moje krówki były kruche i twarde, bo my nie lubimy ciągnących się, ale jeśli chcecie to możecie krócej podgrzewać mleko z cukrem.krówki:
puszka mleka skondensowanego słodzonego1 szklanka cukru
50 g masła
Mleko słodzone razem z cukrem podgrzewamy w patelni z grubym dnem do momentu, kiedy masa przybierze złoto-brązowy kolor. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Masę krówkową wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy masłem. W tym momencie możemy ozdobić nasze cukierki (u mnie cukrowe gwiazdki - tak świątecznie). Chłodzimy i kroimy na małe kawałki.
Smacznego!
3 komentarze:
Fajne pomysły na upominki :)
A jakie pyszne. No i najważniejsze - bez konserwantów. Pozdrowionka.
A wiesz, że też sobie pomyślałam, że bez tych wszystkich niezdrowych dodatków...
Prześlij komentarz