Ciągutki orzechowo kokosowe
To w zamiarze miały być krówki z tego przepisu, ale wyszły mi ciągutki. W smaku rewelacyjne, kremowe i słodziutkie z wyraźnym orzechowym smakiem, ale muszę je trzymać w lodówce. W każdym razie to idealne małe coś kiedy mamy ochotę na słodycze.ciągutki:
1/2 kg cukru
200 g margaryny
200 ml mleka kokosowego
300 g masła orzechowego
cukier waniliowy
6 łyżek wody
6 łyżek wody
100 g wiórek kokosowych
Cukier z wodą gotujemy na karmel, potem dodajemy margarynę i mleko kokosowe. mieszamy i odstawiamy z ognia. Miksujemy mikserem dodając cukier waniliowy i porcjami masło orzechowe. Wlewamy masę do wyłożonego papierem naczynia żaroodpornego i schładzamy w lodówce. Kroimy na kostkę i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Trzymamy w chłodzie - ja trzymam w metalowej puszce w lodówce.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz