Pages

niedziela, 4 stycznia 2015

Guacamole

Jestem zagorzałą fanką awokado i często używam go jako smarowidła do pieczywa zamiast masła, tym razem jednak polecam wam pyszny sos z awokado - guacamole. Idealny do chipsów tortilla jako przekąska do chrupania przy ulubionym serialu. My mieliśmy wspaniały dodatek do sobotniego obiadku, kiedy to zastąpiliśmy nim sos czosnkowy w naszych naleśnikach tortilla. Pyszny i zdrowy, choć nie dietetyczny. Tu jest wersja podstawowa, którą można wzbogacić o różne dodatki, jak pokrojone pomidory czy oliwki.

 guacamole:

3 dojrzałe awokado
3 łyżki soku z cytryny lub limonki
3 ząbki czosnku posiekane
sól
pieprz
1/2 drobno pokrojonej cebuli

 Awokado gnieciemy widelcem i dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku. Podajemy z chipsami lub jako smarowidło do kanapek i tostów.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ale to pyszne. Zrobiłam to dzisiaj i zjadłam z chlebem. Mniamciu. Dzięki Ewuniu. M.A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Ci smakuje.. a jakie to zdrowe. Warto tym smarowidłem zastąpić masełko. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń